Voor het weergeven van de inhoud op deze pagina is een nieuwe versie van Adobe Flash Player vereist.

Adobe Flash Player ophalen

HOME
Wat is er gebeurd?
Ik als ouder en mijn kind.
Wat kan er nu gebeuren?
Wat kan ik doen?
Waar kan ik naar toe?
Wat is er gebeurd?
Ik als ouder en mijn zoon of dochter.
Wat kan er nu gebeuren?
Wat kan ik doen?
Waar kan ik naar toe?
U bent hier > Home > Bibliotheek.

In deze bibliotheek vind je korte besprekingen van films en boeken waarvan we denken dat ze interessant voor jou kunnen zijn, of die door jullie zelf zijn voorgesteld. Je kan zelf een bespreking opsturen via mail naar brievenbus@familievan.be of via het contactformulier .

  1. Boeken
  2. Films

Muidhond

(recensie door een persoon in begeleiding)

In deze geweldige roman Muidhond beschrijft psychologe Inge Schilperoord de innerlijke worstelingen van een pedofiel die een beter mens wil worden.

De auteur laat haar roman beginnen op de dag dat haar hoofdpersonage de vrijheid terugkrijgt.

Jonathan is beschuldigd van pedofiele handelingen, maar bij gebrek aan bewijzen is hij vrijgesproken. Met de bus keert hij terug naar het vissersdorp waar hij met zijn moeder en oude hond Milk samenleeft. De wijk ligt er desolaat bij. De krakkemikkige huizen zullen worden gesloopt en de meeste bewoners hebben hun intrek al genomen in de nieuwbouwwijk aan de andere kant van het plaatsje. Alleen in de buurwoning is er beweging. Daar blijken een moeder en haar jonge dochtertje hun intrek te hebben genomen. De vrouw werkt lange uren en laat het meisje aan haar lot over.

Met dit gegeven zit de spanning er meteen in. Jonathan wil kost wat kost een beter mens worden en past de oefeningen van de gevangenispsycholoog rigoureus toe, maar de nabijheid van het meisje troebleert hem vanaf het eerste ogenblik.

Thuis legt Jonathan zichzelf een strikt kader op. Hij regelt zijn dagplanning tot op de minuut, waardoor elke handeling een lading krijgt – alles wat hij onderneemt moet verboden gedachten op afstand houden. ’s Ochtends gaat hij werken in de fabriek en als hij thuiskomt, doet hij de was en de plas en ontfermt hij zich over zijn  moeder. Zij is dolgelukkig dat haar zoon weer thuis is, maar over wat hij met het vorige buurmeisje gedaan heeft – de reden van zijn arrestatie – rept ze met geen woord, hoewel uit alles blijkt dat ze op de hoogte is. Dat maakt de interactie tussen moeder en zoon erg gespannen.

Een band met andere volwassenen heeft Jonathan niet. In de fabriek mijden ze hem. Contact met het buurmeisje daarentegen blijft niet uit. Zij is dol op Jonathans hond Milk en zodra ze kan, komt ze het dier knuffelen. Als Jonathan van een uitstap naar de duinmeertjes terugkeert met een enorme muidhond – een vis uit de karperfamilie – is het hek helemaal van de dam. Het meisje dringt zelfs zijn kamer binnen om de vis te komen bewonderen. Dwangmatig klampt Jonathan zich vast aan de methodes uit zijn werkboek, maar de verleiding neemt steeds grotere proporties aan.

De auteur laat het verhaal op een noodlottige, onverwachte manier eindigen.

Inge Schilperoord ontrafelt in dit boek de psychologie van Jonathan op een meesterlijke wijze.Ze wekt medeleven op voor Jonathan, hoe fout zijn gedachten ook zijn. Ze schrijft ingehouden en tegelijkertijd heel invoelend. Je wordt meegezogen in zijn strijd en in zijn lijden om een beter mens te worden. Je bent getuige van zijn demonen en van de vele pogingen om ze te bedwingen.

Toen ik het boek sloot kon ik niets anders voelen dan tristesse en lijden maar ook een groot mededogen voor Jonathan.

Boek (2015) Inge Schilperoord (auteur - Nederland).

The Reader

Het verhaal gaat over een 15-jarige jongen die verliefd wordt op een oudere vrouw.  Ze hebben seks en zij vraagt hem om haar voor te lezen.  Pas later als student in de Rechten komt hij te weten dat ze opzichter was in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ze blijkt analfabete te zijn en daarom wilde ze dat hij voorlas.  Als volwassen man vindt hij zijn draai niet in het leven.  Hij neemt contact met haar op in de gevangenis en brengt haar ertoe van zichzelf te leren lezen en schrijven.  Geleidelijk aan gaat hij zich vragen stellen wat het effect van hun seksuele relatie op zijn emotionele ontwikkeling geweest is.

Boek (1995) Bernhard Schlinck (auteur – Duitsland). In het Nederlands “De Voorlezer” (2003))

 

De redactie is nog steeds op zoek naar geschikte boeken. Alle suggesties zijn welkom via brievenbus@familievan.be!

 

Dennis van Rita

Dennis is een mentaal zwakkere jongen. Hij komt vrij na een veroordeling voor het verkrachten van een meisje. De hele buurt is echter tegen de terugkomst van Dennis, behalve zijn eigen gezin. Zij proberen ondanks alle vooroordelen en negatieve commentaar hem terug te integreren in hun leven. In deze film wordt op een treffende wijze geportretteerd hoe moeilijk het is om als ex-gedetineerde, en specifiek als seksueel delinquent, te “her-integreren” in de maatschappij. Ook voor de familie van de ex-gedetineerde loopt dit vaak moeilijk. De moeder van Dennis, Rita, wordt overal met de vinger gewezen. In haar kapperszaak komen geen klanten meer… De vader van Dennis weet niet goed hoe hij zich tegenover zijn zoon moet gedragen. Tenslotte heeft zijn zoon een meisje verkracht, maar het blijft wel zijn zoon.

Film (2006) Hilde Van Mieghem (regisseur - België) 1u23

Alle leeftijden

 

Anklaget

Heb je opgehouden je vrouw te slaan? Als je deze vraag beantwoordt, dan beken je. Als je neen antwoordt, dan is het alsof je haar nog steeds slaat. Wat ik ook doe of zeg, ik zal altijd schuldig lijken. Dit zijn de woorden van Henrik, het hoofdpersonage in Anklaget (bekend onder de Engelse titel Accused).

Incestis het thema in deze film van Jacob Thuesen. De zwemleraar Henrik is een zwijgzwame veertiger. Samen met zijn echtgenote Nina, een secretaresse, heeft hij een gelukkig huwelijksleven. Daar komt echter verandering in als hun dertienjarige dochter Stine haar vader beticht van incest. Henrik belandt in de cel, krijgt een proces en wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Anklagetwordt volledig gezien vanuit het perspectief van de vader, wat de kijker doet twijfelen over diens schuld of onschuld. De film belicht de gevolgen voor iemand die  beschuldigd wordt, de gevolgen voor het gezin en voor de omgeving.

Film (2004) Jacob Thuesen (regisseur - Denemarken) 1u43

Alle leeftijden 

 

Doubt

De film speelt in een strenge katholieke school in het New York van 1964 waar zuster Aloysius Beauvier (Meryl Streep) met ijzeren hand te plak zwaait.  Een charismatische priester, vader Flynn (Philip Seymour Hoffman), tracht de strikte regels in de school te doorbreken.  De school heeft onlangs haar eerste zwarte student, Donald Miller, toegelaten. Wanneer de jonge, naïeve zuster James aan zuster Aloysius laat doorschemeren dat vader Flynn een beetje te veel persoonlijke aandacht besteedt aan Donald, start zuster Aloysius een persoonlijke kruistocht om de waarheid aan het licht te brengen.  De film focust op de strijd tussen de twee en de twijfel die zuster James verscheurt wie ze nu moet geloven.  De moeder van Donald is doodsbang dat haar zoon uiteindelijk twee keer de dupe zou worden …

Film (2008) John Patrick Shanley (regisseur – Verenigde Staten)  1u40

Alle leeftijden

 

Fish Tank

Mia leeft met haar alleenstaande, instabiele moeder en jongere zusje moet zien te in een galerijflat in het desolate Essex (Engeland). Mia is van school gestuurd wegens agressief gedrag en slijt haar dagen met rondlopen in de omgeving en met haar grote passie: dansen. Het is haar grote wens professioneel danseres te worden. Moeders nieuwe vriend Connor lijkt een lot uit de loterij en behandelt de twee dochters als volwassenen, zonder afgeschrikt te worden door hun grote mond. Mia voelt zich aangetrokken tot de veel oudere Connor, maar weet niet goed hoe ze zich in zijn nabijheid moet gedragen. De voortdurende onderhuidse spanning tussen de twee leidt tot een gebeurtenis die de verhoudingen in het gezin op scherp zal zetten. Fish Tank is een sociaal realistische prent in de stijl van de gebroeders Dardenne, Ken Loach,…  De film is een portret van een meisje op zoek naar haar identiteit. De film eindigt met een hoopvolle noot. We zien Mia dansen met haar moeder en zusje, in een moment van bevrijding als het eens niet voelt alsof ze het gewicht van de wereld op haar schouders moet dragen. Vervolgens stapt ze in een auto en vertrekt (tijdelijk) naar Wales met een vriend.

Film (2009) Andrea Arnold (regisseur – Groot-Brittanië) 2u03

Leeftijdsadvies : 12 jaar

 

The Reader

The Reader is een verfilming van het gelijknamige boek van de Duitse schrijver Bernhard Schlink.  Het verhaal gaat over een 15-jarige jongen (Ralph Fiennes) die verliefd wordt op een oudere vrouw (Kate Winslet).  Ze hebben seks en zij vraagt hem om haar voor te lezen.  Pas later als student in de Rechten komt hij te weten dat ze opzichter was in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ze blijkt analfabete te zijn en daarom wilde ze dat hij voorlas.  Als volwassen man vindt hij zijn draai niet in het leven.  Hij neemt contact met haar op in de gevangenis en brengt haar ertoe van zichzelf te leren lezen en schrijven.  Geleidelijk aan gaat hij zich vragen stellen wat het effect van hun seksuele relatie op zijn emotionele ontwikkeling geweest is.

Film (2009) Stehen Daldry (regisseur – Amerika) 2u03

Leeftijdsadvies 12 jaar

 

Elève Libre

De 16-jarige Jonas is voor de zoveelste keer gezakt voor zijn examens.  Hij hoopt dat een tenniscarrière redding zal brengen, maar slaagt hij niet voor het toegangsexamen.  Per toeval ontmoet hij Pierre, een dertiger die bereid is om hem te begeleiden bij het behalen van zijn humanioradiploma via de middenjury.  Jonas besluit om de schoolbanken voorgoed te verlaten.  Zijn moeder heeft geen tijd voor hem en is blij dat Pierre zich om haar “verloren” zoon bekommert.  Pierre heeft nog twee volwassen vrienden die interesse betonen in Jonas’ intieme leven.  In de film is goed uitgewerkt hoe Jonas met kleine stappen in de seksuele wereld van de volwassenen wordt ingeleid.  Hij zegt op elk klein stapje “ja”, omdat er zoveel aandacht en gratis bijlessen tegenover staan …

Film (2009) Joachim Lafosse (regisseur – België/Frankrijk) 1u45

Leeftijdsadvies 16 jaar

 

Trust

De 14-jarige Annie wordt benaderd door een pedofiel op het internet.  Het meisje weet niet dat hij een volwassen man is.  Hij vangt haar in een net van leugens en slaagt erin om een ontmoeting met haar te regelen in een hotelkamer.  Na het uitkomen van het misbruik raakt de familie van Annie verscheurd over hoe ze dit moeten aanpakken.  Ondertussen komt de FBI in actie om de man op te sporen.  Annie voelt zich op alle gebieden onbegrepen.

Film (2010) David Schwimmer (regisseur – Verenigde Staten)  1u39

Alle leeftijden

 

Jagten

Vijftien jaar na Festen (incestthema) behandelt Thomas Vinterberg met Jagten (De Jacht) het thema pedofile. Van in het begin van het verhaal blijkt de vermeende pedofiel volledig onschuldig.

De film gaat vooral over hoe een vaag gerucht kan aanzwellen tot een heuse heksenjacht. Of concreter: hoe de aimabele, pas gescheiden kleuterleider Lucas plots door een hele gemeenschap wordt gebrandmerkt als pedofiel, zelfs al is er daarvoor geen enkel tastbaar bewijs. Vinterberg focust op massapsychologische processen, met Lucas als opgejaagd wild en diens gemoedelijke Deense dorp als jachtgebied. De jacht vormt een subtiele rode draad door het verhaal : de jacht die een hechte gemeenschap uiteen drijft en de jacht als bindmiddel.

Vinterberg toont hoe een klein vonkje een fors uitslaande brand kan veroorzaken. Dat vonkje is in dit geval een leugentje van de kleine Klara, het zesjarige buurmeisje met wie Lucas soms naar school wandelt maar dat hem plots van seksueel misbruik beschuldigt wanneer ze zich door hem in de steek gelaten voelt. Aangezien kinderen nooit zouden liegen over ‘zulke dingen’ gelooft iedereen Klara op haar woord, met als gevolg dat Lucas wordt ontslagen, op straat aangekeken en uitgescholden en uiteindelijk iedereen kwijt raakt.

Film (2012) Thomas Vinterberg (regisseur - Denemarken) 1u51

Leeftijdsadvies 12 jaar
 
 

 

Reageer op deze pagina. Reacties worden gemodereerd en worden pas getoond na goedkeuring. Laat het naamveld leeg indien je anoniem wenst te reageren. Vermeld ook je emailadres indien je van ons een antwoord via email wenst te ontvangen.

Je naam
Je reactie
Je email
 

Juridische info
Bibliotheek
Vragen van ouders
Verhalen
Contact met een hulpverlener
Links
Sitemap

Over deze website

Ouders van plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag is een deel van www.familievan.be. Deze website werd ontwikkeld door ITER, ambulant centrum voor preventie, begeleiding en behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De programmatie en layout van deze website werd uitgevoerd door De Vierde Filmstad

Contactbrievenbus@familievan.be

www.familievan.be
www.familievan.be © 2009-2013 - sitemap