top of page

Voor partners van

A. Boek

MUIDHOND

Nederlands boek van Inge Schilperoord (2015) 

(onderstaande recensie door een persoon in begeleiding)

In deze geweldige roman Muidhond beschrijft psychologe Inge Schilperoord de innerlijke worstelingen van een pedofiel die een beter mens wil worden. De auteur laat haar roman beginnen op de dag dat haar hoofdpersonage de vrijheid terugkrijgt.

 

Jonathan is beschuldigd van pedofiele handelingen, maar bij gebrek aan bewijzen is hij vrijgesproken. Met de bus keert hij terug naar het vissersdorp waar hij met zijn moeder en oude hond Milk samenleeft. De wijk ligt er desolaat bij. De krakkemikkige huizen zullen worden gesloopt en de meeste bewoners hebben hun intrek al genomen in de nieuwbouwwijk aan de andere kant van het plaatsje. Alleen in de buurwoning is er beweging. Daar blijken een moeder en haar jonge dochtertje hun intrek te hebben genomen. De vrouw werkt lange uren en laat het meisje aan haar lot over.

 

Met dit gegeven zit de spanning er meteen in. Jonathan wil kost wat kost een beter mens worden en past de oefeningen van de gevangenispsycholoog rigoureus toe, maar de nabijheid van het meisje troebleert hem vanaf het eerste ogenblik.

 

Thuis legt Jonathan zichzelf een strikt kader op. Hij regelt zijn dagplanning tot op de minuut, waardoor elke handeling een lading krijgt – alles wat hij onderneemt moet verboden gedachten op afstand houden. ’s Ochtends gaat hij werken in de fabriek en als hij thuiskomt, doet hij de was en de plas en ontfermt hij zich over zijn  moeder. Zij is dolgelukkig dat haar zoon weer thuis is, maar over wat hij met het vorige buurmeisje gedaan heeft – de reden van zijn arrestatie – rept ze met geen woord, hoewel uit alles blijkt dat ze op de hoogte is. Dat maakt de interactie tussen moeder en zoon erg gespannen.

 

Een band met andere volwassenen heeft Jonathan niet. In de fabriek mijden ze hem. Contact met het buurmeisje daarentegen blijft niet uit. Zij is dol op Jonathans hond Milk en zodra ze kan, komt ze het dier knuffelen. Als Jonathan van een uitstap naar de duinmeertjes terugkeert met een enorme muidhond – een vis uit de karperfamilie – is het hek helemaal van de dam. Het meisje dringt zelfs zijn kamer binnen om de vis te komen bewonderen. Dwangmatig klampt Jonathan zich vast aan de methodes uit zijn werkboek, maar de verleiding neemt steeds grotere proporties aan.

 

De auteur laat het verhaal op een noodlottige, onverwachte manier eindigen.

 

Inge Schilperoord ontrafelt in dit boek de psychologie van Jonathan op een meesterlijke wijze.Ze wekt medeleven op voor Jonathan, hoe fout zijn gedachten ook zijn. Ze schrijft ingehouden en tegelijkertijd heel invoelend. Je wordt meegezogen in zijn strijd en in zijn lijden om een beter mens te worden. Je bent getuige van zijn demonen en van de vele pogingen om ze te bedwingen.

 

Toen ik het boek sloot kon ik niets anders voelen dan tristesse en lijden maar ook een groot mededogen voor Jonathan.

B. Films

ANKLAGET

Deense film van Jacob Thuesen (2004)

Heb je opgehouden je vrouw te slaan? Als je deze vraag beantwoordt, dan beken je. Als je neen antwoordt, dan is het alsof je haar nog steeds slaat. Wat ik ook doe of zeg, ik zal altijd schuldig lijken. Dit zijn de woorden van Henrik, het hoofdpersonage in Anklaget (bekend onder de Engelse titel Accused).

Incest is het thema in deze film van Jacob Thuesen. De zwemleraar Henrik is een zwijgwame veertiger. Samen met zijn echtgenote Nina, een secretaresse, heeft hij een gelukkig huwelijksleven. Daar komt echter verandering in als hun dertienjarige dochter Stine haar vader beticht van incest. Henrik belandt in de cel, krijgt een proces en wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Anklaget wordt volledig gezien vanuit het perspectief van de vader, wat de kijker doet twijfelen over diens schuld of onschuld. De film belicht de gevolgen voor iemand die  beschuldigd wordt, de gevolgen voor het gezin en voor de omgeving.

 

JAGTEN

Deense film van Thomas Vinterberg (2012)

Vijftien jaar na Festen (incestthema) behandelt Thomas Vinterberg met Jagten (De Jacht) het thema pedofilie. Van in het begin van het verhaal blijkt de vermeende pedofiel volledig onschuldig. 


De film gaat vooral over hoe een vaag gerucht kan aanzwellen tot een heuse heksenjacht. Of concreter: hoe de aimabele, pas gescheiden kleuterleider Lucas plots door een hele gemeenschap wordt gebrandmerkt als pedofiel, zelfs al is er daarvoor geen enkel tastbaar bewijs. Vinterberg focust op massapsychologische processen, met Lucas als opgejaagd wild en diens gemoedelijke Deense dorp als jachtgebied. De jacht vormt een subtiele rode draad door het verhaal : de jacht die een hechte gemeenschap uiteen drijft en de jacht als bindmiddel.

Vinterberg toont hoe een klein vonkje een fors uitslaande brand kan veroorzaken. Dat vonkje is in dit geval een leugentje van de kleine Klara, het zesjarige buurmeisje met wie Lucas soms naar school wandelt maar dat hem plots van seksueel misbruik beschuldigt wanneer ze zich door hem in de steek gelaten voelt. Aangezien kinderen nooit zouden liegen over ‘zulke dingen’ gelooft iedereen Klara op haar woord, met als gevolg dat Lucas wordt ontslagen, op straat aangekeken en uitgescholden en uiteindelijk iedereen kwijt raakt.

C. Documentatie

D. Websites

E. Verhalen

Partners komen niet graag naar buiten met hun verhaal. Hieronder kan je twee verhalen lezen van partners die hun verhaal ooit anoniem maar wel publiek bekend hebben gemaakt.


Het verhaal van Helen
Toen de politie Helen een video liet zien waarop haar man bekende dat hij een 10-jarig meisje seksueel had misbruikt, voelde dat ‘als een mes door haar hart’. Helen is hulp gaan zoeken, nadat een groot schandaal in de sportwereld was losgebarsten in de Verenigde Staten. De partner van een sportcoach bleek al jaren op de hoogte te zijn van het misbruik dat haar man als trainer pleegde. Helen vroeg zich op dat moment af hoe haar omgeving naar haar keek en besliste om haar verhaal op papier te zetten. Ze nam contact op met een Amerikaanse zelfhulpgroep voor partners van plegers en ontdekte toen een heel andere realiteit die veel meer aansloot bij haar eigen beleving.


De typische pleger bleek een getrouwde man te zijn. Hoe partners reageren op de onthulling van misbruik varieert sterk. In veel gevallen komt het aan als een donderslag bij heldere hemel: ze waren zich niet bewust dat hun man zich aangetrokken voelde tot jongeren, en nog veel minder dat er ook zoiets als een aantrekking tot kinderen onder de 12 jaar kan bestaan.
Helen kreeg een telefoontje dat haar man was gearresteerd toen ze op school in het eerste leerjaar les aan het geven was. De politie ontbood haar op het bureau om een verklaring af te nemen. Van in het begin wist ze dat ze bij haar man zou blijven. Dat wil niet zeggen dat ze hem vergaf. Toen ze de eerste keer naar de gevangenis ging om hem te bezoeken, voelde dat “alsof ik op weg was naar een begrafenis.  Ik treurde om het leven dat we hadden gehad.”. Helen en haar man waren al sinds de middelbare school samen en waren nu al zes jaar getrouwd. De persoon die ze dacht te kennen, bleek nog een verborgen leven te hebben. Ze denkt daaraan voortdurend terug met ongeloof. Het went eigenlijk niet.


Haar man vertelde haar dat hij al jaren, naast een aantrekking tot vrouwen, ook een aantrekking tot jonge meisjes voelde. Maar hij was er altijd van uitgegaan dat hij zich wel zou kunnen controleren. Helen had hierop met verwarde gevoelens gereageerd. Ze was in eerste instantie niet boos op haar man omwille van die gevoelens, maar wel omdat hij daarover niets tegen haar gezegd had en omdat hij dan toch die gevoelens de overhand had laten krijgen op zijn controle.


Het was die houding die het haar uiteindelijk ook mogelijk maakte om verder te gaan met de relatie. Haar man zat twee maanden in de gevangenis en kreeg daarna 2 jaar huisarrest en 10 jaar proeftijd. Ze is de hele tijd naast hem blijven staan en ondersteunde hem financieel tijdens het huisarrest, toen hij niet mocht gaan werken. “Ik moest denken aan ons huwelijk en dat hij uiteindelijk toch ook veel goede kanten heeft.”  Haar man volgde  jarenlang behandeling en voelt dat hij weer controle over zijn leven en zijn aantrekking heeft. Maar de therapeuten vertelden Helen dat zo’n aantrekking maar zelden helemaal voor 100% verdwijnt.


Ondertussen zijn Helen en haar man 17 jaar samen en wonen ze nog altijd in het huis waar ooit het misbruik gebeurde. Ze hebben een zoontje van 1 jaar en eentje van 4. Helen maakt zich geen zorgen over haar man en hun kinderen. De therapeuten hebben haar nochtans aangeraden om voorzichtig te blijven. “Daders die kinderen onder de 12 jaar uitkiezen, zijn meer gericht op de leeftijd dan op het geslacht.”


Het verhaal van Jasmien
“Het is nu drie maanden geleden dat mijn man Tom werd gearresteerd voor misbruik op ons buurmeisje van 7 jaar oud. Het meisje is nog steeds vreselijk bang en in de war. Mijn familie is boos op me dat ik hem niet heb gedumpt. Mijn vrienden distantiëren zich van mij. Ik heb niemand meer aan wie iet kan toevertrouwen, en zelfs als ik dat deed, weet ik niet meer wat ik zou zeggen.


Het moeilijkste voor mij is het omgaan met mijn gevoelens. Ik hield van mijn man en vertrouwde hem - we zijn 10 jaar getrouwd en we kenden elkaar al 3 jaar voordat we trouwden - maar nu, met dit? Ik twijfel of ik hem echt kende en of ik echt van hem hield. En ik ben zeker dat ik hem niet meer vertrouw.

Het lijkt alsof ik non-stop heb gehuild sinds de beschuldiging. Eerst dacht ik met hem mee en was ik ervan overtuigd dat het meisje loog. Maar het werd al snel duidelijk dat ze wel de waarheid sprak. Ik ben geen gewelddadig persoon, maar toen hij bekende, wilde ik zijn ogen uit krabben. Soms betwijfel ik mijn eigen vermogen om de werkelijkheid te begrijpen.


Ik wil open zijn en eerlijk zeggen dat ik mezelf van kant wilde maken. Ik ben niet zeker dat ik niet toch nog... De zaak van mijn man haalde de kranten en een lokale tv-verslaggever aan wilde me interviewen. Tom heeft nog steeds zijn werk, maar hij kan alle carrièrekansen opbergen. Onze twee kinderen heb ik naar mijn ouders in een andere stad gestuurd. Mijn collega's blijven vriendelijk, maar ik voel dat ze mijn keuze niet waarderen.  

Ik heb het gevoel dat ik in cirkeltjes ronddwaal. Ik wil alleen maar slapen en pas wakker worden wanneer iemand me kan vertellen dat dit allemaal een nare droom was."

Voor ouders van 

A. Boeken

MUIDHOND

Nederlands boek van Inge Schilperoord (2015) 

(recensie door een persoon in begeleiding)

In deze geweldige roman Muidhond beschrijft psychologe Inge Schilperoord de innerlijke worstelingen van een pedofiel die een beter mens wil worden. De auteur laat haar roman beginnen op de dag dat haar hoofdpersonage de vrijheid terugkrijgt.

 

Jonathan is beschuldigd van pedofiele handelingen, maar bij gebrek aan bewijzen is hij vrijgesproken. Met de bus keert hij terug naar het vissersdorp waar hij met zijn moeder en oude hond Milk samenleeft. De wijk ligt er desolaat bij. De krakkemikkige huizen zullen worden gesloopt en de meeste bewoners hebben hun intrek al genomen in de nieuwbouwwijk aan de andere kant van het plaatsje. Alleen in de buurwoning is er beweging. Daar blijken een moeder en haar jonge dochtertje hun intrek te hebben genomen. De vrouw werkt lange uren en laat het meisje aan haar lot over.

 

Met dit gegeven zit de spanning er meteen in. Jonathan wil kost wat kost een beter mens worden en past de oefeningen van de gevangenispsycholoog rigoureus toe, maar de nabijheid van het meisje troebleert hem vanaf het eerste ogenblik.

 

Thuis legt Jonathan zichzelf een strikt kader op. Hij regelt zijn dagplanning tot op de minuut, waardoor elke handeling een lading krijgt – alles wat hij onderneemt moet verboden gedachten op afstand houden. ’s Ochtends gaat hij werken in de fabriek en als hij thuiskomt, doet hij de was en de plas en ontfermt hij zich over zijn  moeder. Zij is dolgelukkig dat haar zoon weer thuis is, maar over wat hij met het vorige buurmeisje gedaan heeft – de reden van zijn arrestatie – rept ze met geen woord, hoewel uit alles blijkt dat ze op de hoogte is. Dat maakt de interactie tussen moeder en zoon erg gespannen.

 

Een band met andere volwassenen heeft Jonathan niet. In de fabriek mijden ze hem. Contact met het buurmeisje daarentegen blijft niet uit. Zij is dol op Jonathans hond Milk en zodra ze kan, komt ze het dier knuffelen. Als Jonathan van een uitstap naar de duinmeertjes terugkeert met een enorme muidhond – een vis uit de karperfamilie – is het hek helemaal van de dam. Het meisje dringt zelfs zijn kamer binnen om de vis te komen bewonderen. Dwangmatig klampt Jonathan zich vast aan de methodes uit zijn werkboek, maar de verleiding neemt steeds grotere proporties aan.

 

De auteur laat het verhaal op een noodlottige, onverwachte manier eindigen.

 

Inge Schilperoord ontrafelt in dit boek de psychologie van Jonathan op een meesterlijke wijze.Ze wekt medeleven op voor Jonathan, hoe fout zijn gedachten ook zijn. Ze schrijft ingehouden en tegelijkertijd heel invoelend. Je wordt meegezogen in zijn strijd en in zijn lijden om een beter mens te worden. Je bent getuige van zijn demonen en van de vele pogingen om ze te bedwingen.

 

Toen ik het boek sloot kon ik niets anders voelen dan tristesse en lijden maar ook een groot mededogen voor Jonathan.

THE READER

Het verhaal gaat over een 15-jarige jongen die verliefd wordt op een oudere vrouw. Ze hebben seks en zij vraagt hem om haar voor te lezen. Pas later als student in de Rechten komt hij te weten dat ze opzichter was in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ze blijkt analfabete te zijn en daarom wilde ze dat hij voorlas.  Als volwassen man vindt hij zijn draai niet in het leven.  Hij neemt contact met haar op in de gevangenis en brengt haar ertoe van zichzelf te leren lezen en schrijven.  Geleidelijk aan gaat hij zich vragen stellen wat het effect van hun seksuele relatie op zijn emotionele ontwikkeling geweest is.

B. Films

ANKLAGET

Deense film van Jacob Thuesen (2004)

Heb je opgehouden je vrouw te slaan? Als je deze vraag beantwoordt, dan beken je. Als je neen antwoordt, dan is het alsof je haar nog steeds slaat. Wat ik ook doe of zeg, ik zal altijd schuldig lijken. Dit zijn de woorden van Henrik, het hoofdpersonage in Anklaget (bekend onder de Engelse titel Accused).

Incest is het thema in deze film van Jacob Thuesen. De zwemleraar Henrik is een zwijgwame veertiger. Samen met zijn echtgenote Nina, een secretaresse, heeft hij een gelukkig huwelijksleven. Daar komt echter verandering in als hun dertienjarige dochter Stine haar vader beticht van incest. Henrik belandt in de cel, krijgt een proces en wordt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

Anklaget wordt volledig gezien vanuit het perspectief van de vader, wat de kijker doet twijfelen over diens schuld of onschuld. De film belicht de gevolgen voor iemand die  beschuldigd wordt, de gevolgen voor het gezin en voor de omgeving.

JAGTEN

Deense film van Thomas Vinterberg (2012) (alle leeftijden)

Vijftien jaar na Festen (incestthema) behandelt Thomas Vinterberg met Jagten (De Jacht) het thema pedofilie. Van in het begin van het verhaal blijkt de vermeende pedofiel volledig onschuldig. 


De film gaat vooral over hoe een vaag gerucht kan aanzwellen tot een heuse heksenjacht. Of concreter: hoe de aimabele, pas gescheiden kleuterleider Lucas plots door een hele gemeenschap wordt gebrandmerkt als pedofiel, zelfs al is er daarvoor geen enkel tastbaar bewijs. Vinterberg focust op massapsychologische processen, met Lucas als opgejaagd wild en diens gemoedelijke Deense dorp als jachtgebied. De jacht vormt een subtiele rode draad door het verhaal : de jacht die een hechte gemeenschap uiteen drijft en de jacht als bindmiddel.

Vinterberg toont hoe een klein vonkje een fors uitslaande brand kan veroorzaken. Dat vonkje is in dit geval een leugentje van de kleine Klara, het zesjarige buurmeisje met wie Lucas soms naar school wandelt maar dat hem plots van seksueel misbruik beschuldigt wanneer ze zich door hem in de steek gelaten voelt. Aangezien kinderen nooit zouden liegen over ‘zulke dingen’ gelooft iedereen Klara op haar woord, met als gevolg dat Lucas wordt ontslagen, op straat aangekeken en uitgescholden en uiteindelijk iedereen kwijt raakt.

DENNIS VAN RITA

Belgische film van Hilde Van Mieghem (2006) (alle leeftijden)

Dennis is een mentaal zwakkere jongen. Hij komt vrij na een veroordeling voor het verkrachten van een meisje. De hele buurt is echter tegen de terugkomst van Dennis, behalve zijn eigen gezin. Zij proberen ondanks alle vooroordelen en negatieve commentaar hem terug te integreren in hun leven. In deze film wordt op een treffende wijze geportretteerd hoe moeilijk het is om als ex-gedetineerde, en specifiek als seksueel delinquent, te “her-integreren” in de maatschappij. Ook voor de familie van de ex-gedetineerde loopt dit vaak moeilijk. De moeder van Dennis, Rita, wordt overal met de vinger gewezen. In haar kapperszaak komen geen klanten meer… De vader van Dennis weet niet goed hoe hij zich tegenover zijn zoon moet gedragen. Tenslotte heeft zijn zoon een meisje verkracht, maar het blijft wel zijn zoon.

DOUBT

Amerikaanse film van John Patrick Shanley (2008) (alle leeftijden)

De film speelt in een strenge katholieke school in het New York van 1964 waar zuster Aloysius Beauvier (Meryl Streep) met ijzeren hand te plak zwaait.  Een charismatische priester, vader Flynn (Philip Seymour Hoffman), tracht de strikte regels in de school te doorbreken.  De school heeft onlangs haar eerste zwarte student, Donald Miller, toegelaten. Wanneer de jonge, naïeve zuster James aan zuster Aloysius laat doorschemeren dat vader Flynn een beetje te veel persoonlijke aandacht besteedt aan Donald, start zuster Aloysius een persoonlijke kruistocht om de waarheid aan het licht te brengen.  De film focust op de strijd tussen de twee en de twijfel die zuster James verscheurt wie ze nu moet geloven.  De moeder van Donald is doodsbang dat haar zoon uiteindelijk twee keer de dupe zou worden…

 

FISH TANK

Britse film van Andrea Arnold (2009) (vanaf 12 jaar)

Mia leeft met haar alleenstaande, instabiele moeder en jongere zusje moet zien te in een galerijflat in het desolate Essex (Engeland). Mia is van school gestuurd wegens agressief gedrag en slijt haar dagen met rondlopen in de omgeving en met haar grote passie: dansen. Het is haar grote wens professioneel danseres te worden. Moeders nieuwe vriend Connor lijkt een lot uit de loterij en behandelt de twee dochters als volwassenen, zonder afgeschrikt te worden door hun grote mond. Mia voelt zich aangetrokken tot de veel oudere Connor, maar weet niet goed hoe ze zich in zijn nabijheid moet gedragen. De voortdurende onderhuidse spanning tussen de twee leidt tot een gebeurtenis die de verhoudingen in het gezin op scherp zal zetten. Fish Tank is een sociaal realistische prent in de stijl van de gebroeders Dardenne, Ken Loach,…  De film is een portret van een meisje op zoek naar haar identiteit. De film eindigt met een hoopvolle noot. We zien Mia dansen met haar moeder en zusje, in een moment van bevrijding als het eens niet voelt alsof ze het gewicht van de wereld op haar schouders moet dragen. Vervolgens stapt ze in een auto en vertrekt (tijdelijk) naar Wales met een vriend.

 

THE READER

Amerikaanse film van Stehen Daldry (2009) (vanaf 12 jaar)

The Reader is een verfilming van het gelijknamige boek van de Duitse schrijver Bernhard Schlink.  Het verhaal gaat over een 15-jarige jongen (Ralph Fiennes) die verliefd wordt op een oudere vrouw (Kate Winslet).  Ze hebben seks en zij vraagt hem om haar voor te lezen.  Pas later als student in de Rechten komt hij te weten dat ze opzichter was in een concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Ze blijkt analfabete te zijn en daarom wilde ze dat hij voorlas.  Als volwassen man vindt hij zijn draai niet in het leven.  Hij neemt contact met haar op in de gevangenis en brengt haar ertoe van zichzelf te leren lezen en schrijven.  Geleidelijk aan gaat hij zich vragen stellen wat het effect van hun seksuele relatie op zijn emotionele ontwikkeling geweest is.

 

ELEVE LIBRE

Frans/Belgische film van Joachim Lafosse (2009) (vanaf 16 jaar)

De 16-jarige Jonas is voor de zoveelste keer gezakt voor zijn examens. Hij hoopt dat een tenniscarrière redding zal brengen, maar slaagt hij niet voor het toegangsexamen. Per toeval ontmoet hij Pierre, een dertiger die bereid is om hem te begeleiden bij het behalen van zijn humaniora diploma via de middenjury. Jonas besluit om de schoolbanken voorgoed te verlaten. Zijn moeder heeft geen tijd voor hem en is blij dat Pierre zich om haar “verloren” zoon bekommert. Pierre heeft nog twee volwassen vrienden die interesse betonen in Jonas’ intieme leven. In de film is goed uitgewerkt hoe Jonas met kleine stappen in de seksuele wereld van de volwassenen wordt ingeleid. Hij zegt op elk klein stapje “ja”, omdat er zoveel aandacht en gratis bijlessen tegenover staan …

 

TRUST

Amerikaanse film van David Schwimmer (2010) (alle leeftijden)

De 14-jarige Annie wordt benaderd door een pedofiel op het internet. Het meisje weet niet dat hij een volwassen man is. Hij vangt haar in een net van leugens en slaagt erin om een ontmoeting met haar te regelen in een hotelkamer. Na het uitkomen van het misbruik raakt de familie van Annie verscheurd over hoe ze dit moeten aanpakken. Ondertussen komt de FBI in actie om de man op te sporen.  Annie voelt zich op alle gebieden onbegrepen.

Voor kinderen van 

A. Voor kinderen die 10-14 jaar zijn

Boeken

  • De chipseter van Gil Van der Heyden (uitgeverij Hautekiet)

Je broertje wordt mishandeld, maar je durft het tegen niemand te zeggen. Hoe kan de nieuwe vriend van je moeder nu zoiets doen? Gelukkig voor de veertienjarige Ria is er een oplettende buurvrouw.

  • Een muur van lege blikken van Daniel Billiet (uitgeverij Bakermat)

Zijn eigen vader doet vieze spelletjes met jonge meisjes! Koen zijn wereld stort in. Is zijn vader pedofiel? Aan zijn moeder heeft hij niks. Zij is bezig een nieuw leven op te bouwen. Hij zoekt steun bij Dorien, een klasgenootje.

  • Waarom draagt de rechter een jurk van Katrien Vandewoude (Clavis)

Een boek met antwoorden op al je vragen over de politie en de rechtbank. 

Boeken voor wie zijn of haar papa of mama in de gevangenis zit

  • Vast van Janneke Kipp en Meredith Hobma

  • Mama woont even ergens, Mijn eigen werkboekje om aan mama te denken van Gezin in balans (Humanitas)

  • Houvast, verhalen van moeders over hun detentie van Gezin in balans (Humanitas)

  • Een mama in de gevangenis van Gezin in balans (Humanitas)

  • Dit is mijn mooiste boek van Rasa vzw


Surfen

B. Voor kinderen die 14-18 jaar zijn

Boeken

  • De chipseter van Gil Van der Heyden (uitgeverij Hautekiet)

Je broertje wordt mishandeld, maar je durft het tegen niemand te zeggen. Hoe kan de nieuwe vriend van je moeder nu zoiets doen? Gelukkig voor de veertienjarige Ria is er een oplettende buurvrouw.

  • Een muur van lege blikken van Daniel Billiet (uitgeverij Bakermat)

Zijn eigen vader doet vieze spelletjes met jonge meisjes! Koen zijn wereld stort in. Is zijn vader pedofiel? Aan zijn moeder heeft hij niks. Zij is bezig een nieuw leven op te bouwen. Hij zoekt steun bij Dorien, een klasgenootje.

Verklarend woordenboek

C. Voor kinderen die 18+ jaar zijn

Boeken

  • A deadly cocktail van Catherine Wheels

Schrijfster Catherine Wheels contacteerde ons via deze website en stuurde ons een exemplaar van haar boek “A Deadly Cocktail”. Het boek is gepubliceerd in het Engels en vertelt het verhaal van een dochter die een traumatische jeugd doormaakt. Zowel het eigen slachtofferverhaal van de dochter komt aan bod als ook het verhaal van een opgroeiend meisje/vrouw die dochter is van een vader met problematisch grensoverschrijdend gedrag. We mochten van de schrijfster enkele fragmenten uit het boek kiezen die aansluitend bij dat tweede thema, het familie-van-thema waarover deze website ook gaat. Hieronder kan u al een begin van een eerste fragment lezen. Geïnteresseerde lezers kunnen meer fragmenten nalezen in het pdf-bestand. Onze dank gaat hierbij uit naar Catherine Wheeler die zo vriendelijk was om de fragmenten in een vertaling naar het Nederlands ter beschikking te stellen.

 

  • Eerst moesten we ons wassen van Gretel Van Den Broek en Jef Marynissen (2020)

In Eerst moesten we ons wassen vertelt Jef zijn verhaal. Hij is het slachtoffer geworden van seksueel misbruik door een opvoeder. In dit boek vertelt Jef op schrijnende wijze over zijn misbruik en de dubbele relatie met zijn moeder. Het verhaal van Jef wordt afgewisseld met verhalen van getuigen en experten. De huidige partner van Jef vertelt hoe moeilijk het soms is om met hem samen te leven. Jef zit met veel opgekropte gevoelens van agressie en voor zijn vriendin is het niet vanzelfsprekend om hiermee om te gaan. Door experten wordt er informatie gegeven over pedofilie en pedoseksualiteit. Peter Adriaenssens, een bekend kinderpsychiater, brengt het verhaal van Jef in verband met enkele algemene aspecten van kindermishandeling. Jef vindt ook dat er veel schort aan het Belgische gerechtssysteem. Een werknemer van het justitiehuis geeft hier duiding bij en er wordt toegelicht hoe seksueel misbruik in het Belgisch strafrecht is omschreven.

Dennis van Rita van Hilde Van Mieghem (2006)

Dennis is een mentaal zwakkere jongen. Hij komt vrij na een veroordeling voor het verkrachten van een meisje. De hele buurt is echter tegen de terugkomst van Dennis, behalve zijn eigen gezin. Zij proberen ondanks alle vooroordelen en negatieve commentaar hem terug te integreren in hun leven. In deze film wordt op een treffende wijze geportretteerd hoe moeilijk het is om als ex-gedetineerde, en specifiek als seksueel delinquent, te “her-integreren” in de maatschappij. Ook voor de familie van de ex-gedetineerde loopt dit vaak moeilijk. De moeder van Dennis, Rita, wordt overal met de vinger gewezen. In haar kapperszaak komen geen klanten meer… De vader van Dennis weet niet goed hoe hij zich tegenover zijn zoon moet gedragen. Tenslotte heeft zijn zoon een meisje verkracht, maar het blijft wel zijn zoon. 

Film

Festen van Thomas Vinterberg (1998)

Festen vertelt het verhaal van een familiereünie ergens in Denemarken. Helge, de vader van een Deense familie wordt zestig jaar. Ter gelegenheid van die verjaardag komen de familieleden uit alle hoeken van het land samen dit te vieren. De zelfmoord van één van de dochters (Linda) ligt voor sommigen nog moeilijk. Het feest verloopt vrolijk tot Christian, de tweelingbroer van Linda, het glas heft en een speech begint. Christian beschuldigt zijn vader openlijk van incest en zegt er meteen bij dat zijn zus om die reden zelfmoord heeft gepleegd. Ondanks die bijzonder schokkende mededeling gaat het feest gewoon door. De jongere, agressieve en vooral ongelovige broer zet Christian telkens weer het hotel uit. De echte onthulling komt er pas, wanneer de oudste zus een pas gevonden brief van hun overleden zus voorleest. Dan dringt het door iedereen van de familie door, wat voor verjaardag ze aan het vieren zijn…

Links

  • I.T.E.R. is een Centrum voor daderhulp dat dadertherapie aanbiedt. I.T.E.R. is initiatiefnemer en beheerder van deze site, omdat het in zijn werking de noodzaak ervan aangevoeld heeft.

  • Als service- en expertisecentrum over seksualiteit heeft Sensoa een belangrijke informatiefunctie. We bieden daarom een aantal services aan die informatie verstrekken, zowel op intermediair als op individueel niveau. Ook over seksueel misbruik vind je op deze site heel wat informatie.

  • In elke Vlaamse provincie en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is er een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) werkzaam. De oprichting van de vertrouwenscentra kwam tot stand via een uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering. Ze worden gesubsidieerd via Kind en Gezin, dat ook voor de inspectie van de VK’s instaat. Hieronder lichten we de opdrachten en de werking van de VK’s verder toe.

  • Het UFC biedt een gespecialiseerde ambulante behandeling aan personen die afwijkend seksueel gedrag stellen. Het UFC staat in voor de wetenschappelijke en logistieke ondersteuning van de teams die de aanpak van deze problematiek in Vlaanderen mogelijk maken.

  • Sinds 1998 stelt de Stichting voor Vermiste en Seksueel Uitgebuite Kinderen onder de naam Child Focus zeven dagen op zeven en 24 uur op 24, zowel op nationaal als op internationaal vlak, alles in het werk om vermiste kinderen terug te vinden en hun seksuele uitbuiting tegen te gaan.

  • Complementair aan het federaal veiligheids- en strafuitvoeringsbeleid voert de Vlaamse regering een omvattend welzijnsgericht beleid rond criminaliteit, onveiligheid en slachtofferzorg. Op het grensgebied Welzijn-Justitie dienen zich vele nieuwe noden aan. Geïnteresseerd in slachtofferhulp, de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden, de begeleiding en behandeling van seksuele delinquenten, of in de samenwerking tussen Welzijn en Justitie? Neem dan alvast een kijkje op deze site.

  • Psychotherapie-BRUG is een dienst die geestelijke gezondheidszorg biedt aan mensen in detentie in de drie Brusselse gevangenissen: Vorst, Sint-Gillis en Berkendaal. Zit jouw ouder of ander familielid in de gevangenis en heb jij nood aan een gesprek hierover, neem gerust contact op via psychotherapie-brug@ahasverus.be of 02 512 67 84.

Voor partners van
Voor ouders van
Voor kinderen van
bottom of page